Αναζητηση στη σελιδα

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Υιοθέτηση αδέσποτου

          Τα αδέσποτα είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία από μόνα τους, πολλά από αυτά έπρεπε να παλέψουν για την ζωή τους, το φαγητό τους και πολλά άλλα που για τα δεσποζώμενα τα θεωρούμε αυτονόητα. Όλες αυτές οι ιδιαίτερα έντονες εμπειρίες πρέπει να λειφθούν   υπόψη, όχι ότι οδηγούν απαραίτητα σε απροσάρμοστα σκυλιά ή σε σκυλιά με άσχημο χαρακτήρα. Πολλές φορές ένα πρώην αδέσποτο μεταμορφώνετε στον καλύτερο σύντροφο και είναι πολύ ευγνώμων για αυτά που του προσφέρουμε.

1)    Πριν από όλα λοιπόν, αφού πείρες την θαυμαστή απόφαση να υιοθετήσεις αδέσποτο «και μπράβο σου», πριν λοιπόν το συστήσεις στην νέα του οικογένεια, κλείσε ένα ραντεβού στο κτηνίατρο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει κολλήσει από εκεί που ζούσε. Ο κτηνίατρος θα φροντίσει να σε ενημερώσει για το τι εμβόλια πρέπει να κάνει, την αποπαρασίτωση και γενικά τι χρειάζεται ώστε να είναι ασφαλές για σένα και την οικογένειά σου.










2)    Διαμόρφωση σπιτιού. Αυτοί που έχουν ή είχαν σκύλο στο παρελθόν ξέρουν τι θα πω. Πριν έρθει ο σκυλάκος στο νέο σπίτι, θα πρέπει το σπίτι αυτό να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για αυτόν. Φύλαξε όλα τα δηλητηριώδη χλωρίνη, απορρυπαντικά και επικίνδυνα υλικά γενικότερα σε ασφαλές μέρος που δεν θα έχει πρόσβαση. φρόντισε να είναι κρυμμένα τα μικροπράγματα του σπιτιού κλωστές βελόνες συνδετήρες και γενικά ότι καταπίνεται εύκολα, σαν να έχεις 1 μωρό στο σπίτι. Αν έχεις και άλλο κατοικίδιο στο σπίτι τότε με την χρήση ενός ειδικού φράκτη που έχουν όλα τα pet-shop, δημιούργησε ένα μέρος που θα είναι δικό του να το οικειοποιηθεί  πριν να γνωρίσει τα άλλα κατοικίδια. Ένας αγχωμένος σκύλος θα πρέπει να έχει ένα καταφύγιο αν αγχωθεί υπερβολικά.

3)    Διατροφή. Πιστεύω δεν χρειάζεται να πω ότι ένας αδέσποτος τρώει ότι βρει και συνήθως αποφάγια από τα σκουπίδια. Το καλύτερο είναι να μιλήσεις με τον κτηνίατρό σου για την διατροφή του. Ότι και να σου προτείνει όμως φρόντισε η μετάβαση να είναι ομαλή. Μην κάνεις το λάθος να του δώσεις 100% από την νέα τροφή. Το πιο πιθανό είναι να αποκτήσει γαστρεντερικά προβλήματα, και πίστεψέ με δεν θέλεις ένα σκύλο με διάρροια στο σπίτι. Γι’ αυτό λοιπόν προτείνω για 10 μέρες να τρώει  ¾  προσεγμένα μαγειρευτό και  ¼ από την καινούργια τροφή. Μετά για τις επόμενες 10 μέρες  50-50, ομοίως τις επόμενες 10 μέρες ¼ παλιά και ¾ καινούργια. Ώστε να φτάσεις στο τέλος στο 100% από την καινούργια χωρίς επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου.

4)    Μην του δώσεις πολύ προσοχή. Φαντάζομαι πολλοί από σας θα ξαφνιάστηκαν. Θα περίμενε κανείς ότι πρέπει να δώσει όλη του την προσοχή στο σκύλο για να του περάσει το μήνυμα ότι το αγαπάει. Δεν είναι έτσι.  Ο αδεσποτάκος δεν έχει συνηθίσει στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους , πόσο μάλλον την απόλυτη προσοχή και στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά την τρέλα τους. Για τις πρώτες 10 μέρες τουλάχιστον φροντίστε να μην το παρακάνετε, είναι ήδη αγχωμένος με τις τεράστιες αλλαγές, δώστου χρόνο να σε συνηθίσει. Ακούγετε σκληρό αλλά θα σε σώσει από πολλά προβλήματα στο μέλλον. Άσε αυτόν να έρθει σε σένα για χάδια και παιχνίδι και μην προσπαθήσεις να πας εσύ πρώτος σε αυτόν. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του σιγά σιγά. 

5)    Εξερεύνηση του σπιτιού. Αφού κέρδισες την εμπιστοσύνη του και γνώρισε τον τρόπο ζωής σου ήρθε η ώρα να τον αφήσεις να εξερευνήσει και το υπόλοιπο σπίτι. Μην του αφήσεις από την αρχή όλο το σπίτι για πάρτι του γιατί έτσι θα ανήκεις στην προηγούμενη κατηγορία. Πριν λοιπόν το κάνεις αυτό φρόντισε να τον έχεις πάει για τουαλέτα πριν έτσι ώστε να αποφύγεις τα ατυχήματα και το μισητό σφουγγάρισμα και άστο να εξερευνήσει ένα δωμάτιο την φορά.

6)    Εκπαίδευση. Εφόσον έχεις κάνει τα προηγούμενα τώρα μπορείς να τον εκπαιδεύσεις, ακόμα και αν είναι ενήλικος σκύλος. Εκπαίδευσέ τον στα όρια που θες να έχει στο σπίτι π.χ. να μην ανεβαίνει στο κρεβάτι σου και άλλα τέτοια, στο έλα, κάτσε κτλ. Εδώ θα σου πρότεινα πάλι έναν επαγγελματία εκπαιδευτή, επένδυσε τώρα για να μην υποφέρεις εσύ και o σκύλο σου μετά.

 7)    Τέλος για την ολοκλήρωση της επιτυχίας ήρθε η ώρα να τον συστήσεις σε όλη την οικογένεια. Αν έχεις κατοικίδια η πρώτη γνωριμία να γίνει με τον διαχωριστικό φράκτη όπως είπα στο δεύτερο βήμα και ένα τα ζώα. Αν έχεις παιδιά θα πρέπει να τα πεις να μην χοροπηδάνε και να μην φωνάζουν, γενικά να είναι ήρεμα και να αφήσουν το σκύλο να πάει σε αυτά και όχι αυτά σε εκείνον.



Σε γενικές γραμμές είναι πιο δύσκολο να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο αλλά αξίζει τον κόπο. Μην τρομάζεις όμως δεν είναι τραγικά τα πράγματα. Η αγάπη που σου δίνει ένας αδεσποτάκος δεν συγκρίνεται με τίποτα. Μην νομίζεις βέβαια ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από ένα οποιοδήποτε άλλο κουτάβι. Θα ήθελα λοιπόν να σε συγχαρώ εγώ προσωπικά για την επιλογή σου, γιατί με αυτήν βοηθάς να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας που την δυσφημεί διεθνώς.




 Αυτά τα 7 βήματα λοιπόν πιστεύω ότι πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του όταν θα υιοθετήσει έναν αδεσποτάκος. Αν θες να δεις αυτό το άρθρο οπτικοποιημένο τότε πάτα εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου